Yaşam

Anne sütü bebeklerde enfeksiyon riskini azaltır

Hastaneden yapılan açıklamada, güçlü bir bağışıklık sisteminin sağlıklı bir yaşam anlamına geldiği ve bunun için doğru beslenmenin kritik olduğu bildirildi. Bebeklik döneminde anne sütünün değerine dikkat çekilen açıklamada, bebeklere ilk 6 ay tek başına anne sütü verilmesinin ardından ek besinlere başlanmasının önerildiği kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Şimşek, anne sütünün ishal ve akut solunum yolu enfeksiyonu riskini azalttığını bildirdi. Şimşek, “6 ay tek başına anne sütü ile beslenen bebeklerde ciddi soğuk algınlığı ve kulak-burun-boğaz enfeksiyonları yüzde 63 daha az görülüyor.” bilgileri verdi.

Şimşek, şunları kaydetti:

“Emzirme başarısı için anne ile bebek arasında anında duyusal temas sağlanmalı, doğum sonrası rutin girişimler ertelenmeli ve öncelik emzirmeye verilmelidir. İlk 24 saatte teknik olarak doğru bir şekilde 8-12 kez emzirme sağlanmalıdır. Tıbbi bir zorunluluk yoksa yeni doğan bebeğe su, şeker verilmeli” Su, yemek gibi destekler verilmemelidir. Ayrıca anneye D vitamini kullanımı, doğru beslenme ve yeterli sıvı tüketimi konusunda önerilerde bulunulmalıdır. Hastaneden taburcu olduktan sonraki 48-72 saat içinde emzirmeye dikkat edilmeli ve sorunlar tartışılmalıdır.”

Şimşek, istenenin bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi olduğunu belirtti. Ek gıdaya ne zaman başlanması gerektiğini de değerlendiren Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

“Sadece anne sütü ile beslenen bebeklere 17 haftadan önce ek besinlere başlanmamalı. Ek besinlere geçiş süreci 26 haftayı geçmemelidir. Katı besinlere çok erken başlamak yerine formül süt tercih edilmelidir. Süt vermek yerine, devam sütü ile desteklenmelidir.”

‘Tamamlayıcı beslenmeye tek çeşitle başlanmalı’

Ek gıdaya geçen bebeklerde gıda tüketim önlemleri hakkında da bilgi veren Şimşek, yeni doğan bir bebeğin mide kapasitesinin sadece 2 yemek kaşığı olduğuna dikkat çekti.

Şimşek, bebeklerin midesinin 6. ayda 1 çay bardağı, bu yaşa geldiklerinde ise 1 bardak su olduğunu belirterek, “Yetişkinlere göre bu kadar küçük bir kapasiteyi çok verimli kullanmak, bebeğe mamalarla birlikte vermek gerekiyor. yüksek enerji, yeterli protein ve mikrobesinler.”Bu besinlerin kolay ulaşılabilir ve hazırlanabilir, bilindik besinler olması başarılı beslenmenin temelini oluşturur. 6-8 aylık bebek için 2 öğün, 9-11 aylık bebek için 3 öğün ek gıda yeterlidir.” değerlendirmesini yaptı.

Bebeklerde ek gıdaya başlarken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Şimşek, şunları kaydetti:

“Tamamlayıcı beslenmeye tek çeşitle başlanmalı. Her yeni mama en az 2-3 gün arayla teker teker eklenmeli. Bebekler katı bir vejetaryen diyeti uygulamamalı, gıdalara şeker ve tuz eklenmemeli. Hazır mama” çorbalar, konserveler, şeker ve tuz eklenmiş ürünler, çaylar, işlenmiş et ürünleri… Bebeklik döneminde farklı tatlar denenmeli, özellikle sebzelerin nötr tatları alıştırılmalıdır. Bebeğin açlık ve tokluk sinyallerine duyarlı, zorlamadan, yemek saatlerine ve içeriğine özen gösteren bir beslenme modeli uygulanmalıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu