Haber

Mersin Büyükşehir’den Ramazan Bayramı Öncesi Sağlıklı Beslenme Uyarıları

Mersin Büyükşehir Belediyesi , vatandaşları yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyardı. Uzman Dr. Bahar Gülcay Çat, ramazan ayından sonra öğünlerde yaşanacak ani artışın ve bayram nedeniyle şekerli gıdaların aşırı tüketiminin çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getireceğini belirtti. Beslenme listesinde sebze, meyve, süt ürünleri, et, kuru bakliyat ve tahılların yer alması gerektiğini vurgulayan Uzman Dr. Çat, doğru beslenme önerilerinde bulundu.

Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Halk Sağlığı ve Kontrol Şube Müdürü Uzman Hekim Bahar Gülcay Çat, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi beslenme konusunda vatandaşları uyardı. Öğün sayısındaki artış nedeniyle beslenme sıklığı ve boyutunun bağırsak ve mide sorunlarına yol açabileceğini kaydeden Dr. Çat, tatlının da dikkatli tüketilmesi gerektiğini söyledi. Çat, diyabet veya tansiyon gibi kronik hastalığı olanların beslenmelerine daha fazla dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Uzman Hekim Bahar Gülcay Çat, şunları söyledi:

“Az yeme durumundan birdenbire yemek miktarını artırdığımız bir duruma geçmek vücudu yorar. Bu durum mide ve bağırsaklarımızda çok fazla sıkıntıya neden olabilir. O yüzden öğün sayısını kademeli olarak artırmalıyız. İhtiyacımız var. beslenmemizi gerçek bir forma kavuşmak için üç öğünle sınırlamak mümkünse kuru yemişleri tercih etmeliyiz.İçecek olarak şerbetli içecekler yerine limonata ve ayran gibi az şekerli içeceklere yönelmeliyiz.Ama yaklaşımla Yazın günlük su tüketimimizi 2-2,5 litreye çıkarmamız gerekiyor.Hipertansiyon ve kalp rahatsızlığı olanların da tuz tüketimine dikkat etmesi gerekiyor.

Düşük karbonhidratlı bir kahvaltının tercih edilmesi gerektiğini öneren Dr. Çat, “Domates, salatalık ve mevsim sebzelerinin yanı sıra daha az peynir, az tuzlu zeytinden oluşan bir kahvaltı öneriyoruz. Salam, sucuk gibi besinlerden uzak durmanızı öneririz. , sucuk ve gün içerisinde rahatsızlığa neden olabilecek kavrulmuş ve kızartılmış gıdalar içeren gıdaların tüketilmemesi.”

Öğünlerde 5 temel besin grubuna yer verilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Dr. Çat, şöyle devam etti:

“Bunlardan birincisi süt kümesi. İkincisi protein içeren et ve baklagiller. Sebze, meyve ve tahıllar. Bunları içeren bir beslenme tablosu oluşturmamız gerekiyor. Özellikle günlük şeker tüketimimizi minimuma indirmemiz gerekiyor. Nedeniyle Bağırsaklarda beklenen soruna, lif içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi öneriliyor ve Yemekler hızlı değil, yavaş yenilmeli, iyi çiğnenmeli ve doyduğumuzu hissettiğimiz anda bırakılmalıdır.”

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu